Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

2 april 2024
Profielfoto van Joep Goessens
Specialist meedoen

“Heb jij een voorbeeld van een geslaagde aanpak waarbij mensen met meerdere 'problemen' (multiproblematiek) aan het sporten/bewegen geholpen worden? Wat is je aanpak en waarom werkt die zo goed?”

Toelichting

Dat er mensen zijn die niet of nauwelijks bewegen, weten we natuurlijk al langer, maar de oorzaken daarachter zijn veelzijdig. Soms zijn er meerdere oorzaken, zoals laaggeletterdheid, chronische stress of het niet vinden van passend aanbod. Om te delen wat je als buurtsportcoach kunt doen hiermee, zijn we op zoek naar goede voorbeelden. Heb of ken jij een goed voorbeeld? Deel 'm dan, het liefst met een linkje naar meer info.

Profielfoto van Patricia Niemantsverdriet
Ggz-(bewegings)agoog/woonbegeleider/ social work

Hoi Joep,

ik heb op mijn vorige werkplek als beweingsagoog de module 'Gezond en Fit'opgestart wat erg goed werkte.
Gestoeld op 3 pijlers: bewegen, gezonde voeding en somatische metingen (bloeddruk en hartslag)
Daarbij gingen we eerst vanuit de woonplek bewegen (buiten: wandelen, balspel, rek- en strekoefeningen, etc) (binnen: bewegen op muziek, oefeningen op matje met bv dynaband, circuitje met aanwezige sportspullen gedeeltelijk geimproviseerd) daarna was een vd deelnemers verantwoordelijk voor de 'gezonde snack' met evt hulp van mij, ervaringsdskundige of andere deelnemer (smoothie, fruit of groentespiesje, soep. fruitboot en alles wat je maar op internet kunt vinden) terwijl iedereen na het bereiden ervan lekker aan t eten was deden we 1x p.m. een somatische meeting die ik in het EPD bijhield wat weer erg handig was voor behandelaren. We controleerden alleen hartslag en bloeddruk.
Belangrijk is continuiteit: ALTIJD ZELFDE DAG EN TIJD EN GING ALTIJD DOOR, Ook feestdagen en als ik er niet was vroeg ik mijn collega's een onderdeel over te nemen. Bv wandelen.

Mocht je nog vragen hebben dan mag je me altijd bellen of mailen: niemantsverdriet@emergis.nl.

Vriendelijke groet van Patricia niemantsverdriet
Beschermd wonen Tholen, Emergis, GGZ Zeeland
0166-605986

Profielfoto van Dennis Jobse
Welzijnswerker

Hoi Joep,

Ik ben er van overtuigd dat wandelen in groepsverband (wellicht met lotgenoten) kan helpen. Wellicht kun je een wandelgroep op starten in een bepaalde wijk, dit is laagdrempelig, gratis en verbind inwoners met elkaar. Hier heb je wel goeie vrijwilligers voor nodig of je neemt zelf de rol hierin (ook afstanden voor juist 2 en 4/5 km afstand moet je dan hebben). Vervolgens na afloop een bakje koffie/thee drinken in het buurthuis of fijne horecagelegenheid kan wonderen doen! Ik heb vele voorbeelden, waardoor eenzame ouderen, arbeidsongeschikten (vrijwilligerswerk) of andere inwoners die willen wandelen met elkaar in contact komen en er veel positiviteit in zo'n groep kan ontstaan! Ze worden zelfs vrienden, helpen elkaar en spreken buitenom het wandelen ook af met elkaar. Dit is een mooi voorbeeld van preventief werken, waarvan ook professionals op de hoogte moeten zijn en bijvoorbeeld een POH/Fysiotherapeut deelnemers kan doorverwijzen naar zo'n wandelgroep.

Daarnaast is het wellicht mooi als er in je gemeente een bepaald project opgestart kan worden zoals de Zeeuwse Leefstijlroute (een soort upgrade van het programma Elke Stap Telt).

Als welzijnswerker/buurtsportcoach ben ik ook betrokken bij de Zeeuwse Leefstijlroute, samen met andere professionals. Zie meer info: https://www.zeelandinbeweging.nl/locatie/zeeuwse-leefstijlroute-veere/

Na het 20 weken project probeer ik de deelnemers te verbinden met het bestaande beweegaanbod of een nieuwe (wandel/beweeg) groep op te zetten. Voorbeeld van een succesvolle wandelgroep in Grijpskerke die ik heb opgezet is:
https://www.welzijnveere.nl/laten-we-wel-zijn/nieuw-de-wandelgroep-in-grijpskerke/#:~:text=De%20wandelgroep%20in%20Grijpskerke%20is,verzamelplek%20voor%20de%20Gouwe%20Gheijt.

Als je wilt sparren of meer informatie wilt. Je mag me mailen via d.jobse@welzijnveere.nl

Succes in ieder geval!

Profielfoto van Niki Frinking- van Loon
Trainer en relatiebeheerder

Dag Joep,

Neem contact op met Els Annegarn van Doras in Amsterdam Noord: e.annegarn@doras.nl
Zij kan je alles vertellen over haar goede voorbeeld!

Groet Niki

Profielfoto van Ernst-Jan Wind
Impulsor

In Utrecht is er een werkwijze InBeweging. Bij het programma InBeweging gaat een begeleider samen met de deelnemers op zoek naar wat wél mogelijk is. InBeweging staat voor bewegen en meedoen in de eigen wijk en in de eigen omgeving met kleine stapjes én met hulp van een begeleider.

De begeleider van InBeweging werkt nauw samen met fysiotherapeuten, huisartsen, sociaal makelaars en Sport en welzijn.

Profielfoto van Dunya Vermaat
Trainer & Ervaringsprofessional

House in Motion is een online platform voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het doel van House in Motion is om mensen met een psychische kwetsbaarheid op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met bewegen door mee te doen aan online sportlessen (pilates, fitness en dans). Bewegen is namelijk goed voor de mentale en lichamelijke gezondheid en is daardoor belangrijk voor het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
In samenwerking met ervaringsdeskundigen en in regio Utrecht.

Waarom zou je dat willen weten en doen?

Profielfoto van Margreet Timmer
Kwartiermaker, projectleider, ervaringsdeskundige

Het sporten zou dan in de eerste plaats gratis moeten zijn en de eventuele kleding, schoenen en spullen ook. De meeste mensen met meerdere problemen zijn of raken vanzelf in armoede. Sporten is dan wel het laatste op je lijstje.
Voor moeders geldt dat het geld dat er wel is naar de kinderen gaat.

Ten tweede zou ik me serieus afvragen van wie de wens is om te sporten?
Als mensen in stress leven van multiproblematiek is sport eigenlijk het laatste waar je mee bezig bent.
Sport levert iets op voor mensen voor wie er een uitweg is. Dan kan het ontspannen, zorgen voor betere conditie of afvallen.
Maar wat als dat allemaal niets bijdraagt aan de ellende waar je inzit en geen oplossing is van je armoede of spanning, waarom zou je dan sporten?

M.i. is er de meeste kans om mensen aan het sporten te krijgen als bovenstaande serieus is bekeken en beantwoord.
En je dan vervolgens mensen die echt ervaring hebben met multiproblematiek en de chronische stress die daar bij komt de aanstaande sporters laat begeleiden. Die mensen weten wat en hoe moeilijk het is.
Dus nodig mensen uit die vast zitten in de ellende en bevraag ze wat zij nodig hebben om te sporten. Stel die vraag niet aan mensen die het niet kennen.

Profielfoto van Janny Scholma
Janny Scholma
Ervaringsdeskundige

Samen naar buiten gaan en gewoon op een bankje gaan zitten zonder agenda. Wellicht komt er een aanknopingspunt om het naar buiten gaan met een andere activiteit te kunnen uitbreiden. Kan even duren, maar alleen al buiten zijn is een goeie stap

Profielfoto van Janny Scholma
Janny Scholma
Ervaringsdeskundige

Samen naar buiten gaan en gewoon op een bankje gaan zitten zonder agenda. Wellicht komt er een aanknopingspunt om het naar buiten gaan met een andere activiteit te kunnen uitbreiden. Kan even duren, maar alleen al buiten zijn is een goeie stap

Hi Joep,

Ik heb goede verhalen gehoord over project turn over:

https://www.turn-over.nl/waarmee-kunnen-wij-helpen

Profielfoto van Tamara Dekker
Coördinator thuiszittende leerlingen

Sports & behaviour: https://senb.nu/

Profielfoto van Irmgard den Ouden
Wijkmanager

Middels Welzijn op recept laten deelnemen aan een wandelgroep in de buurt.

Profielfoto van Anne Fleur Uffen
Wijkteammedewerker

Hier erg goede ervaringen mee! Door middel van een intake kijken ze per inwoner wat passend is.

https://onthemovesportvrienden.nl/sportvrienden-amersfoort-leusden/

Profielfoto van N.E Vermaas
Eigenaresse Get In Motion

Beste Joep,

Als onafhankelijke zelfstandige heb ik ondersteund en in opdracht voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp de erkende interventie Fitstap succesvol uitgerold en voer ik deze nog steeds zelf deels uit. De interventie is uitgebreid met o.a. PG. Vanwege deze aanpak en Positieve Gezondheid krijgen we deelnemers toegewezen uit de verschillende domeinen maar weten zowel professionals als deelnemers ons goed te vinden. Inmiddels een flink lokaal netwerk en het programma wordt deels gesubsidieerd. Programma info lees je op https://www.getinmotion.nl/index.php/nl/sporten-pijnacker-nootdorp/buitensport/fitstap. De projectaanpak zelf kun je daar niet vinden. Fysieke, mentale, sociale en vitale groei komt allen aan bod. Een bevlogen empathische professionele coach/trainer met zowel levenservaring, professionele vaardigheden, vaardig in gesprekstechnieken en kennis van de sociale kaart vind ik overigens doorslaggevend om voldoende vertrouwen en veiligheid te kunnen bieden aan kwetsbare groepen en individuen. Eenmaal voldoende vertrouwen in zichzelf en de ander kan men de volgende 'stappen' zetten.

Profielfoto van Feikje Smeets
Medewerker Zorg & Innovatie

Hoi Joep,
Onderstaand een voorbeeld vanuit VIE Kerkrade waarvan ik uit ervaringen hoor dat het werkt: https://vie-kerkrade.nl/healthylife/

Overigens staan op de website van VIE nog meerdere initiatieven rondom empowerment en bewegen, bewegen en participatie etc. VIE werkt hierin samen met andere partijen en met een innovatiehub die onderzoekt welke interventies impact hebben op de gezondheid en maakt onderdeel uit van de programma's om de gezondheidsachterstand in Parkstad duurzaam te doorbreken.

Wellicht heb je er iets aan,
Groetjes Feikje

Profielfoto van Julie Valckx
Beleidsadviseur

Hoi Joep,

Veld42 in de noord-veluwe is hier een mooi voorbeeld van.

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator

zelf geen ervaring mee.

ik denk wel aan:
Welzijnscoaches van Welzijn op Recept zijn er soms heel goed in omdat ze a. oplossingsgericht werken / gespreksvoering goed kunnen toepassen (denk ook aan het stress sensitief werken / mobility mentoring) en b. de welzijnscoaches/sociaal werkers vaak goed de warme plekken kennen in een gemeente om informeel te bewegen/ gelijkgestemde aan elkaar matchen.

De vaardigheden qua gespreksvoering en coaching kunnen de (vaak jonge) buurtsportcoaches hierin misschien wel verbeteren? En qua sociale kaart goed kennen is meer continuïteit bij buurtsportcoaches ook helpend, daar schort het nog wel eens aan.

Mensen (inwoners) komen vaak zelf ook tot betere oplossingen als je hen meeneemt in de denkstappen en daar meer te tijd voor geeft en de kracht van de groep gebruikt. In Utrecht hebben ze hier het zet een stap spel ontwikkeld. Deze bijeenkomsten worden begeleidt door buurt sport coach of sociaal werker (vooral opbouwwerkers en welzijnscoaches). Het niet benaderen als individuele vragen maar meer vanuit groepen inwoners.

Toen ik preventie akkoord in Schiedam opstelde met lokale partners hoorde ik positieve verhalen over Bewegen Werkt. https://bewegenwerkt.nl/participatie/doelgroepen/participatie#:~:text=Bewegen%20Werkt%20draagt%20bij%20aan,op%20het%20vinden%20van%20werk.

Dan zet je bewegen in om tot een ander doel te komen wat misschien voor die mensen belangrijker is dan bewegen zelf. Dus bewegen als middel in plaats van bewegen als doel.
Net als bij taalscholing stichting lezen en schrijven aangeeft: niet de taal leren om de taal te leren maar wat je ermee kan bereiken wat waardevol voor jou is bijvoorbeeld een baan vinden of je kleinkinderen voorlezen.

groet, Marielle Schipperen

Profielfoto van Sione Brugman
Leefstijl | ketenaanpak | gezonde omgeving | positieve gezondheid

Hoi Joep, de diabeteschallenge van de Bas van de Goor Foundation is hiervoor een mooie interventie.