Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

11 maart 2024
Profielfoto van Marco Smit
Student

“Hoe kunnen wij bij onze organisatie meer de nadruk leggen op preventie en het bevorderen van gezonde levensstijl ?”

Toelichting

Hoe kunnen we binnen onze dagbestedingsplek STOOT meer de nadruk leggen op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl, in plaats van alleen reactieve zorg te bieden? Positieve gezondheid vormt de basisfilosofie en kernmethodiek van onze organisatie. We maken gebruik van PMO-oefeningen met elke week een ander thema, welke voorafgaand aan het beweegmoment worden uitgevoerd. Deze thema's sluiten aan bij de procesdoelen van de deelnemers. Daarnaast organiseren we beweegmomenten, bestaande uit kickboksen, voetbal en fitness. Om de twee weken bieden we ook één-op-één begeleiding aan, waarbij de procesdoelen en veranderwensen worden besproken. Hoe kunnen we naast deze werkwijze nog meer de nadruk leggen op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl? Ik ben benieuwd welke interventies, strategieën, methodieken of ideeën jullie gebruiken om de nadruk te leggen op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Werkgebied

STOOT, Mijn Positieve Gezondheid.

Profielfoto van Annette Duenk
Senior beleidsadviseur

Dag Marco,

ik begrijp dat jullie in Groningen zitten? Heb je al eens contact gehad met GGD Groningen? Zij houden zich o.a. bezig met gezondheidsbevordering en preventie en positieve gezondheid staan hoog in het vaandel. Gegevens vind je op hun website.

Groet, Annette

Profielfoto van Latife Sengul Bozkurt
Beleidsanalist, beleidsmedewerker, adviseur, ambassadeur, onderzoeker, coach, therapeut, trainer

Hoi Marco, Wat mooi dat jullie je bezig houden met preventie en bevorderen van gezonde leefstijl. Ik lees dat jullie daarin al het een en ander doen en je hebt ook al mooie ideeën voor invulling gekregen om jullie activiteiten mee uit te bereiden. Ik vroeg mij nog wel af; wat maakt het dat er binnen jullie organisatie de behoefte is om meer aan preventie en bevordering gezonde leefstijl te doen. Is bijv deelname/interesse vanuit de doelgroep aan jullie huidig aanbod onvoldoende dat jullie iets anders willen proberen of zijn jullie aan het onderzoeken wat werkelijk werkt?
Zoals ik je bericht lees zijn jullie nl al mooi op weg en vraag ik mij af wat de missende factor is zodat je daarop goed kunt inspelen. Ik zoek daarin graag mee om dat boven water te krijgen zodat aanbod goed afgestemd is op de behoefte van je doelgroep en je een stevig fundament hebt voor preventie en bevorderen gezonde leefstijl.
Je mag mij anders bellen/mailen (0658796628/info@ lafem.eu) en dan sparren we vrijblijvend

Profielfoto van Corina Busman
Ervaringsdeskundige

Hoi Marco,

Bevorderen van een gezonde leefstijl begint met zaadjes zaaien. Vitaliseren in het groen. Positieve gezondheid heeft aandacht voor de blue zones; Bewust bezig zijn met je voeding is mooi om te ontdekken buiten in een moestuin/kruidentuin. Daarnaast beweeg je ook veel in de tuin (lichaamsbeweging).

Succes!

Corna

Profielfoto van Diny van Faassen
Diny van Faassen
Ervaringsdeskundige

Hallo Marco,

Heel mooi dat positieve gezondheid de basisfilosofie van STOOT vormt. Dat geeft moed aan de deelnemer om zelf de regie te nemen om hoger te scoren op de diverse onderdelen, afhankelijk van hun uitgangspositie. Aandacht voor preventie vraagt om een andere kijk op gezondheid, dan velen van ons gewend zijn (probleem-pilletje).

Ik ken sinds kort de Voedingsdriehoek van Vlaanderen (zie https://www.gezondleven.be). Het is veel gemakkelijker dan de Schijf van Vijf van Nederland. Ook is hun Bewegingsdriehoek heel illustratief.

Veel succes met de tips

Diny van Faassen, ervaringsdeskundige

Fijn dat er al suggesties zijn gekomen. Allemaal zinvol. Of ze ook effectief zullen zijn zou moeten blijken uit een resultaatmeting: een nulmeting maar voorál resultaten in vergelijking met overeenkomstige personen die niét werkzaam zijn bij de organisatie.
Mijn ondervinding en daaruit gegroeide overtuiging is dat gezondheidsbevordering binnen bevolkingsgroepen (vaak weet een groep niet eens van haar status, ook dat) niet vanuit de spreekkamer of een bedrijf tot stand komt. Daarmee is niet gezegd dat het in de spreekkamer niet aan de orde moet komen, integendeel maar individuele zorg is en blijft iets anders dan sociale gezondheidszorg.
Het kan wél: we roken aanzienlijk minder hoewel er voortdurend starters blijven. In de spreekkamer zou ik een slechte dokter zijn als ik bij een advies het roken niet zou bespreken omdat "iedereen dat toch wel weet".
De spreekkamer maar ook de werkplek maakt wel deel uit van gezondheidsbevordering maar is een vruchteloze omgeving voor een beoogd resultaat. Daarbij komt dat veelal, de beste bedoelingen ten spijt, de werkplekadviezen gegeven worden met het oog op een optimale (zo niet maximale) effectiviteit ten behoeve van het bedrijfsresultaat. Alsof je iedere wielrenner wilt aansporen om de gele trui in Parijs te behalen. Het mooie van de tour is nu juist dat in bergritten de uitvallers met coulance tegemoet kunnen worden getreden, later hebben ze immers toch weer een functie.

Profielfoto van Annemieke Becks
(Kinder)revalidatiearts

Je zou kunnen aansluiten/kijken bij leefstijlloketten in de grotere ziekenhuizen

Zie bijv JBZ, Den Bosch

Die gaan uit van positieve gezondheid en preventie

Profielfoto van Richard Sommer
Richard Sommer
Business development/programma manager

Beste Marco,

Het klinkt alsof jullie al een goede basis hebben gelegd met jullie huidige aanpak! Hier zijn een paar aanvullende suggesties om de nadruk op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl te vergroten.

1. Voedingseducatie: Integreer workshops of groepsactiviteiten over gezonde voeding en maaltijdplanning. Dit kan variëren van kooklessen tot het bespreken van voedingslabels en het belang van een gebalanceerd dieet.
2. Stressmanagement: Implementeer technieken voor stressmanagement zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, of mindfulness-sessies. Dit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van mentaal welzijn.
3. Slaapvoorlichting: Organiseer sessies over het belang van een goede nachtrust en tips voor het verbeteren van slaapgewoonten. Goede slaap is essentieel voor zowel fysieke als mentale gezondheid.
4. Gezondheidsscreenings: Bied regelmatig gezondheidsscreenings aan voor zaken zoals bloeddruk, bloedsuikerspiegel, cholesterol en BMI. Dit kan helpen bij vroegtijdige detectie van gezondheidsproblemen en het stimuleren van proactieve zorg.
5. Sociale verbondenheid: Faciliteer sociale activiteiten en gemeenschapsbijeenkomsten om sociale verbondenheid te bevorderen. Sterke sociale relaties zijn cruciaal voor het algemene welzijn en kunnen een beschermende factor zijn tegen gezondheidsproblemen.
6. Gedragsverandering: Implementeer gedragsveranderingsinterventies gericht op het aanmoedigen van gezonde gewoonten, zoals doelstellingen stellen, zelfmonitoring, en het bieden van sociale ondersteuning.

Door deze aanvullende interventies toe te voegen aan jullie programma, kunnen jullie de focus op preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl versterken en de deelnemers helpen om hun algehele welzijn te verbeteren.

Met vriendelijke groeten
Richard sommer
Healthy Business

Profielfoto van Suzanna Bekkema
Projectleider Gezonde Leefomgeving

Beste Marco,

Klopt het dat jullie gevestigd zijn in Oentsjerk en dus in gemeente T-diel? Ik zou even kunnen vragen of onze lokale Gezondheidsbevorderaar even contact met je opneemt om hierover te sparren.

Met vriendelijke groet,
Suzanna Bekkema
Projectleider Gezonde Leefomgeving GGD Fryslân

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hallo Marco,
Wat een mooie vraag! Als trainer/coach heb ik ruime ervaring in het begeleiden van organisatie richting ampilitie/preventie. Ik kom graag met je in contact om tijdens een (digitale) koffiesessie je te inspireren in de mogelijkheden om toe te werken naar een vitale(re) leef-, leer- en/of werkomgeving.
Zeker dan ook leuk om de aanpak te kunnen delen binnen 1SD!
Vitale groet,
Anita Verstappen
T 06 41 99 1678