Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

8 december 2023
Profielfoto van Linda Bayoumi
Inhoudelijk Specialist

“Kunnen jullie mooie voorbeelden geven van succesvolle samenwerkingen tussen de zorgsector en de sport/beweegsector?”

Toelichting

Update:
Hartelijk dank voor jullie uitgebreide reacties! Er zat veel waardevolle informatie tussen. Op dit moment werken wij aan een document waarin al deze initiatieven opgenomen worden. Dit document dient als inspiratie voor mooie voorbeelden. Wanneer dit gepubliceerd is zal er een nieuwsbericht over verschijnen hier op ons channel! 


Bericht:
Kenniscentrum Sport & Bewegen is bezig met een inventarisatie van bestaande succesvolle samenwerkingen tussen de zorgsector en de sport/beweegsector. Deze voorbeelden willen wij bundelen en dienen ter inspiratie, om zoveel mogelijk partijen te motiveren deze samenwerkingen op te zoeken.
Bijvoorbeeld:
- Een ziekenhuis dat samenwerkt met buurtsportcoaches
- Een huisartsenpraktijk die wandelingen organiseert voor mensen met overgewicht 

Profielfoto van Arianne den Haan
Coordinator cultuur en sociaal domein

Wij hebben als cultuurorganisatie (Hart uit Haarlem) een moderne dansproject gehad ism Danstheater VOS en Sint Jacob. Hieraan deden buurtbewoners en bewoners uit woonzorgcentra mee. Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=Ocq63kxMVXY&t=332s

Profielfoto van Astrid van Osenbruggen
Beleidsadviseur

Beste Linda,

Sportcoalitie Utrecht maak sporten toegankelijk voor een groep met een kwetsbaarheid voor wie de stap naar reguliere sportactiviteiten (nog) te groot is. Het is een samenwerking tussen maatschappelijke opvang organisatie De Tussenvoorziening, Leger des Heils, Life Goals, SportUtrecht en zijn veel organisaties en de gemeente Utrecht bij betrokken.
Buurtsportcoaches organiseren (groeps)activiteiten voor deze groep. Mocht je meer willen weten dan 'koppel' ik je aan de juiste persoon!

Profielfoto van Hans Brunken
Vrijwilliger

Beste Linda, in de gemeente Venlo kennen we al 8 jaar het initiatief Beweegpas. Dit initiatief wordt beheerd door de gemeente en kent in een aantal wijken 1 vrijwilliger die optreedt als intermediair tussen het zorgaanbod en het beweegaanbod. De zorgaanbieders in de wijk kennen de vrijwilliger (beweegcoördinator) en melden een client die interesse heeft om te gaan bewegen aan bij de coördinator. Deze neemt contact op met de client en er wordt een bezoek gepland. Tijdens dit bezoek bespreken de coördinator en de client de mogelijkheden en onmogelijkheden. Tijdens het gesprek wordt een passende beweegvorm gekozen. Indien gewenst gaan de client en de coördinator bij de club of vereniging, die de gekozen beweegvorm aanbiedt, op bezoek en introduceert de coördinator de client.

Profielfoto van Mirjam Wallien
Beleidsadviseur Vereniging Sport en Gemeenten

In de gemeente Gilze en Rijen wordt al een aantal jaar ingezet op Cool+, de koppeling van de GLI Cool met intensieve beweegprogramma's. Huisartsen spelen een belangrijke rol in de toeleiding van deelnemers. Ook is bij de beweegactiviteiten een zorgverlener aanwezig.
In Breda worden vanuit het Partnership Fontys Sportkunde ingezet op het project 'Samen Door' van Doornbos Fysiogroep. Hierbij helpen studenten wekelijks patiënten met oefeningen die bijdragen aan hun mobiliteit.
Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen sport en jeugdzorg is de Boksclub Bemmel, winnaar van de Maatschappelijk Initiatief Award 2022: https://www.boksclubbemmel.nl/beste-sport-en-fitnessclub-2022/

Profielfoto van Layla Kramer
Beleidsadviseur Zorg & Veiligheid

In vrouwenopvang het Oranje Huis Flevoland Gooi en Vechtstreek worden inpandig verschillende soorten sportlessen aan zowel kinderen als volwassenen aangeboden. Dit omdat de drempel om naar een sportschool oid te gaan, voor deze vrouwen vaak heel hoog ligt.

Profielfoto van Karin Pama
Beleidsadviseur Wmo gemeente

Sportconsulenten van de gemeente Venlo geven trainingen om de vitaliteit van ouderen te bevorderen. Ze doen dit vanuit verschillende invalshoeken: veiligheid in en om het huis en een ketenaanpak voor ouderen. Een voorbeeld is dat ze in samenwerking met de huisartsenkoepel en een aantal fysiotherapiepraktijken trainingen verzorgen voor ouderen die nog zelfstandig thuis wonen: Stevig Staan. Valpreventie staat hierin centraal.

Profielfoto van Minke van der Kooi
Accountmanager

Hoi Linda, als het goed is kennen jullie ons al wel maar toch nog voor de zekerheid: vanuit Stichting Life Goals organiseren wij vanuit zo'n 40 communities door het land passend sportaanbod voor mensen in een kwetsbare positie. Dit wordt altijd gedaan vanuit een lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en sport. Mocht je meer vragen hebben, laat het gerust weten. https://stichtinglifegoals.nl/

Profielfoto van Lisette Wolters
Docent dans, drama, bewegen op maat/dance for health

Ik werk o.a. samen met Kwiek, een ouderenorganisatie in Nijmegen. Ik geef dans en beweeglessen op en rond de stoel.
Ook werk ik in het Radboud UMC, in een project dat Blue Zone heet. Een samenwerking tussen Lindenberg Cultuurhuis en het Radboud UMC. Hier geef ik bewegen in bed, stoelyoga en bewegen op muziek.
Tenslotte werk ik voor zorginstelling de Waalboog bij Joachim en Anna, de afdeling voor jonge mensen met dementie. Ook dans en beweging.

Profielfoto van Diana Esajas-Speksnijder
Oprichter, directeur

Hi Linda, wij zijn een stichting in Amsterdam Zuidoost en wij werken o.a. samen met de sportmakelaren van de gemeente. Wij organiseren laagdrempelige sport en spelactiviteiten voor kinderen met en zonder beperking. Het doel is een inclusieve maatschappij waarin iedereen op zijn of haar niveau kan meedoen.

Wij werken samen met Cordaan, Stg Prisma, Stg Mee en Phillidelphia. Ook met het OuderKindTeam en Buurtteam Amsterdam.
Ik heb mooie en minder mooie voorbeelden. Ik ben bereikbaar op 06-51960197.

Groet,

Diana Esajas

www.isportspecial.eu

Profielfoto van Mariëlle Benic
Projectcoördinator KOPP/KOV & Trainer Preventie Jeugd GGZ

Hi Linda, wij geven vanuit Arkin Jeugd & Gezin Preventie onder andere preventieve groepen voor kinderen tussen de 0 en 25 jaar met een ouder met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Bij de groepen vanaf 8 jaar bieden wij al een langere tijd in samenwerking met een boksaanbieder tijdens één van de bijeenkomsten een boks workshop aan. Het doel van de workshop is om te werken aan o.a. bewustzijn van lichaamshouding en ontspannen, herkennen en uiten van emoties, grenzen aangeven en zelfvertrouwen vergroten. Deze samenwerking ervaren zowel wij als de kinderen en jongeren als zeer waardevol! Vanaf dit jaar zal hier vanuit Hogeschool Inholland ook een onderzoek naar plaatsvinden, gezamenlijk met verschillende partners. Zie het volgende filmpje voor meer informatie hierover: https://www.youtube.com/watch?v=zHlLtjXHq7o.

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Gezond Natuur Wandelen werkt op veel plekken nauw samen met Welzijnsorganisaties maar huisartsen, fysiotherapeuten, GLi aanbieders etc. www.gezondnatuurwandelen.nl

Profielfoto van Linda ter Steeg
Trainer, coach en adviseur

Hallo Linda,

Ik werkte een jaartje als Coördinator Welzijn en vrijwilligers bij een woonzorgcentrum. We wilden de beweegactiviteit voor de bewoners goed neerzetten, onder begeleiding van mensen die daar (meer) kennis van hebben.
Ik woon in Amersfoort en daar is organisatie Sportivate actief. Initieel richten zij zich op bewegen met kinderen. Ik heb hen gevraagd de beweegactiviteit voor ouderen te gaan verzorgen. Dat doen ze nu nog steeds. Daarnaast heb ik een stagiair van de opleiding Sport en Bewegen van het ROC gekoppeld aan Sportivate. Zij doen dat nog steeds op deze manier. De begeleiding van de activiteit en de student ligt bij Sportivate.
Werkt heel goed zo. En ja, daar zijn wel kosten aan verbonden. Welke weet ik nu niet.
Een samenwerking met een ROC is ook een heel goed idee. Ik weet dat dezelfde sportopleiding ook beweegactiviteit voor mensen met dementie verzorgt.

Succes!
Zonnige groet,
Linda ter Steeg

Profielfoto van Saskia Daru
Senior projectleider

Ik meen dat voetbalclub Alliance in Haarlem overdag beweegactiviteiten voor ouderen faciliteert...

Profielfoto van Marcel Boots
Digital Fitness & Innovation Director
Profielfoto van Frans Hoeke
Trainer/adviseur

2 jaar terug hadden we een meneer bij onze walking voetbalgroep die na een TIA, stappen bij ons kon zetten richting vergrote zelfstandigheid.
Na eerst te komen met persoonlijk begeleider kwam hij later zelfstandig.