Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

19 oktober 2023
Profielfoto van Mitchell Tollenaar
Specialist ouderen

“Ouderen in beweging: welke ideeën heb jij?”

Toelichting

Als Kenniscentrum Sport & Bewegen krijgen we regelmatig de vraag hoe (kwetsbare) thuiswonende ouderen te bereiken en te verleiden zijn om deel te nemen aan sport- en beweegaanbod.

Een grote groep thuiswonende ouderen wordt namelijk niet bereikt door sport- en welzijnsprofessionals en doet daardoor ook niet mee aan sport- en beweegactiviteiten. Dit terwijl voldoende bewegen veel voordelen biedt voor de gezondheid en het langer zelfstandig thuis wonen.

Om sport- en welzijnsprofessionals te ondersteunen, kunnen we je creativiteit goed gebruiken. We zijn benieuwd welke ideeën bij jou naar boven komen wanneer je onderstaande vragen leest. 

1.      Hoe kunnen we sport- en welzijnsprofessionals ondersteunen in het bereiken van thuiswonende ouderen?  

2.      Hoe kunnen we ervoor zorgen dat sportprofessionals de wensen en behoeften van thuiswonende ouderen te weten komen als zij deze niet kennen/zelfstandig bereiken? 

3.      Hoe kunnen we partijen rondom thuiswonende ouderen beter laten samenwerken? 

4.      Hoe kunnen we thuiswonende ouderen stimuleren om deel te nemen aan het beweegaanbod?

Laat jouw idee(ën) achter via deze link of reageer onder dit bericht:

Profielfoto van Ian Wagemans
Werknemer

Dit jaar organiseert de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge (NDC) voor de 10e keer!

In 2023 brachten we samen maar liefst 4800 mensen met diabetes en risico op diabetes op een laagdrempelige manier in beweging. Ze hebben ervaren hoe fijn wandelen is en wat dit doet voor hun gezondheid. Zelfs 94% van de deelnemers gaat na de NDC door met bewegen.

Meer weten, stuur een mail naar ian@bvdgf.org en neem een kijkje op onze website: https://www.nationalediabeteschallenge.nl

Profielfoto van Zorgloket Smerdiek
Zorgloket Smerdiek
Vrijwilliger

Jijoptholen.nl doet van alles voor de ouderen aan beweging enzovoort.

Profielfoto van Linda Ligtvoet
Ouderenadviseur

Als ouderenadviseur voor een welzijnsorganisatie ben ik momenteel met een vrijwilligersorganisatie bezig met het opzetten van het project Fietsmaatjes in de gemeente. Wellicht een idee om als sportprofessional voor een eerste intake een oudere mee te nemen op de duofiets en zo in gesprek te gaan. Vervolgens kan dit met een vrijwilliger voortgezet worden.

Profielfoto van Melanie Mecklenfeld
Transformatiemanager Sociaal Domein

dag Mitchell,

Ik ben werkzaam bij een zorgorganisatie en ik heb de overtuiging dat we door beter samen te werken in de wijk, in staat zijn om meer ouderen in beweging te houden. Hoe mooi zou het de huishoudelijke hulpen niet alleen worden betaald om te zorgen voor een schoon en leefbaar huis, maar ook dat zij de vertrouwde persoon zijn voor de inwoner die hen van advies kan geven over beschikbaarheid van laagdrempelige voorzieningen in de buurt . Daarmee bijdragen aan een gezonde, actieve leefstijl als ook een laagdrempelige toegang tot ondersteuning die iemand wellicht ook nodig heeft.
En natuurlijk , niet elke huishoudelijke hulp zal dit als 'extra' op zich kunnen en willen nemen. Want een huis op orde maken is iets anders dan een adviesgesprek aangaan. En toch denk ik wel dat het een gouden combinatie is, maar het vraagt wel om een investering. Het is mij tot op heden niet gelukt om daarover met gemeenten het goede gesprek te kunnen voeren. Ook niet met het oog op GALA akkoorden. Mocht iemand daar wel mooie voorbeelden bij hebben, dan lees ik graag mee.

Daarnaast promoot ik bij de wijkverpleging de aanwezigheid van beweegcoaches/ beweegmakelaars, of hoe ze in elke gemeente ook maar heten. In elk geval de gids naar beweegactiviteiten en valpreventie cursussen. Dat rijke aanbod dat vaak bestaat in gemeenten, maar wat een wijkverpleegkundige niet altijd op haar netvlies kan hebben (en mijns inziens ook niet hoeft). Elkaar kennen, bellen en/of de ander uitnodigen voor gesprek met de cliënt. Samenwerken in de wijk, daar gaat het om!

Groet, Melanie Mecklenfeld
Transformatiemanager Carinova

Als je een groep niet bereikt krijg je ze nooit in beweging. De eerste beweging is de mind-set, niet alleen van de doelgroep. Ook nu hebben we het over een doelgroep die van hun door ons aan hen toebedachte lidmaatschap geen enkel benul hebben. Het kan verleidelijk zijn om dat zo te houden: het houdt de doelgroep tot passief-afhankelijk object voor ons, hiërarchisch boven hen gestelde hulpverleners. Een klassiek "zorgen vóór en (als het moet) "spreken over".
Is dit provocatief? Ja, zelfs voor mijn doen. Of het ook effect heeft zal blijken uit de reacties. Ik verwacht er meer dan bij een gebruikelijk antwoord.
Voor wie in de praktijk provocatieve ideeën in nudging om wil zetten nog een suggestie: bevorder lopen binnen vermogen. Vervoer van deur tot deur hoeft geen automatisme te zijn, van straathoek tot straathoek kan ook een overweging worden. Dat is voor mijzelf al een uitdaging en dan wil ik nog niet eens tot een doelgroep behoren.

Profielfoto van Klaus Boonstra
Strategisch adviseur

Hallo Mitchell, vorige jaar had ik twee studenten die dit onderwerp onderzochten. Hun bevindingen en aanbevelingen vind je via de volgende twee links:
https://publiekegezondheid.nl/docs/publicatie/ouderen-over-bewegen.pdf
https://publiekegezondheid.nl/docs/publicatie/zorgverleners-over-bewegen-bij-ouderen-1.pdf

Met vriendelijke groeten,
Klaus Boonstra