Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

15 juni 2023
Profielfoto van Gerjo Schepers
Mede eigenaar VierVitaal
OPROEP

“Wie heeft interesse om meer te weten hoe je mensen met een lage SES meer kunt laten bewegen en ze positief gezonder te laten voelen?”

Toelichting

Op 20 juni en 29 juni organiseren we een webinar hoe je in een gemeente een Vitaal, Sociaal en Lokaal programma kunt opstarten.

Meer weten of inschrijven: https://www.sportinnovator.nl/nieuws/uitnodiging-webinar-vitaal-sociaal-en-lokaal-met-fitcoins/ 

Profielfoto van Kitty Janssen
Wijkverpleegkundige

Vanuit mijn ervaring kan ik er het volgende op zeggen:
- als mensen niet gemotiveerd zijn voor meer bewegen, dan kun je nagaan in hoeverre ze over voldoende kennis beschikken t.a.v. de risico's en de voordelen van voldoende lichaamsbeweging
- zo nodig verschaf je ze de nodige informatie en check je of ze die goed begrepen hebben (middels doorvragen)
- indien ze meer bewegen dan nog niet belangrijk vinden, dan wordt het 'trekken aan een dood paard', zoals Machteld Hubert (die Positieve Gezondheid in Nederland op de kaart heeft gezet)
- vinden ze het wel belangrijk en zijn ze gemotiveerd om meer te gaan bewegen, maar hebben ze net als velen met hen begeleiding of gewoon een stok achter de deur nodig om (op de juiste manier) meer te bewegen, dan is geld vaak een dingetje.
- het werkt vaak niet om ze tijdelijk financieel te ondersteunen, want ze haken heel vaak weer af op het moment dat die ondersteuning wegvalt.
- zoek daarom samen met de betreffende naar een oplossing op financieel gebied: wat kunnen ze zelf doen om het te kunnen betalen? Zijn er andere oplossingen nodig om het betaalbaar te maken en te houden? Kan dit bijvoorbeeld met de juiste begeleiding bij het het beheren van de financiën en/of uitgave patroon?
- indien nodig: blijf de financiële ondersteuning bij gemotiveerde mensen (die trouw aan beweegprogramma's of sportclubactiviteiten deelnemen) continueren, niet alleen bij kinderen, maar ook bij volwassenen die gezondheidsrisico's willen beperken door meer bewegen.