Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

23 mei 2023

“Hoe kan ik mijn client met Syndroom van Asperger motiveren om weer naar buiten te gaan en bewegen?”

Toelichting

Mijn client is een jongeman van 31 jaar met Asperger. Mijn client heeft in het verleden dagbesteding gehad, maar heeft dit beëindigd wegens het slechte contact met andere mensen. Hij trekt zich het liefst zoveel mogelijk terug en wanneer het niet per se nodig is heeft hij het liefst geen contact met andere mensen. Hij heeft hierdoor besloten om niet meer de deur uit te gaan. Hij kan zich niet herinneren wanneer hij voor het laatste buiten is geweest. Hij laat zijn boodschappen en benodigen spullen thuisbezorgen. Doordat hij de deur niet meer uitgaat is hij ook gestopt met bewegen. Mijn client ziet de meerwaarden niet van naar buiten gaan en bewegen. 

Motivatie

Ik ben een stagaire en persoonlijke begeleider van deze client. Ik sta onder toezicht van een pedagogische medewerker. 

Werkgebied

Ik werk bij La Hacienda in Groningen. La Hacienda heeft verschillende locaties. De locatie waar ik werk biedt beschermd wonen voor jongeren tussen ongeveer 16-27 jaar 

Beste Bekhani,
Je toelichting is te summier om hier een oplossing voor te bedenken. Ondanks dat de jongeman in Autistisch spectrum zit, zal je karakter en oorzaak en gevolg in kaart dienen te brengen om erachter te komen waarom deze jongeman een terug getrokken leven leidt. Daarna kan je een vertrouwensband proberen te opbouwen en achter zijn interesses zien te komen. Dan pas kan je aan oplossingen gaan denken in overleg met de jongeman.

Profielfoto van JP de Groot
Wijkteammedewerker

Tja, dit lijkt een gevalletje: 'de client ziet het probleem niet, de begeleider wel'. De vraag is of er een probleem is?!
Ik kan wel vinden dat jij gezonder moet eten, maar als jij dit niet zo ziet en er geen probleem bij ervaart ga jij niet anders eten dan je doet. Zo ook bij alle andere dingen.
Vervolgens is het dus kunst om eerlijk te beoordelen of er een probleem is en of die kan ontstaan. Bij gezond eten is die makkelijker duidelijk te maken dan bij het naar buiten gaan voor iemand die mensenschuw is....
Succes daarmee ;) Besef iig dat jij in de actie modus zit terwijl deze jongeman nog niet eens het probleem ziet. Dus pas op met oplossingen verzinnen en aanbieden. Er moet eerst een voorliggend gesprek plaatsvinden en de kans bestaat dat je daarmee niet direct verder komt.