Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

21 maart 2023
Profielfoto van Mitchell Tollenaar
Specialist ouderen

“Ken je voorbeelden van een integrale samenwerking binnen sport- of beweegactiviteiten voor ouderen?”

Toelichting

De groep (kwetsbare) ouderen neemt door de vergrijzing de komende jaren sterk toe. Het gevolg is dat zij langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen en er een groot beroep op de zelfredzaamheid gedaan wordt. Een integrale samenwerking tussen zorg, sport en welzijn draagt bij aan het bereiken, het in beweging brengen en het vergroten van de zelfredzaamheid van (kwetsbare) ouderen.

Kenniscentrum Sport & Bewegen wil gemeenten en professionals informeren, inspireren en stimuleren tot het zetten van stappen richting een integrale samenwerking binnen sport- en beweegactiviteiten voor (kwetsbare) ouderen. Sport en bewegen moet namelijk voor iedereen mogelijk zijn, want het levert zoveel op.

Dus: ken je voorbeelden van een integrale samenwerking binnen sport- of beweegactiviteiten voor ouderen? Laat het ons in een reactie weten. We zijn benieuwd!

Profielfoto van Jack Zautsen
Sociaal werker

Impuls Kerkrade:
Welzijnsorganisatie Impuls Kerkrade biedt in samenwerking met verschillende vrijwilligersgroepen (Kerngroepen) diverse bewegingsactiviteiten aan (zie onze website: www.Impuls.nl -> 'Ik zoek activiteiten'). Daarbij wordt samengewerkt met verschillende vakdocenten, de plaatselijke sportstichting, zwembad (o.a. AquaVitaal) en het project VIE van de gemeente Kerkrade.

Profielfoto van Henk van Rijen
Henk van Rijen
Bewoner

Er bestaat iets als "Dans(en) op recept'

Profielfoto van Mirjam Vreeke-Reijnierse
Teamcoordinator Welzijn en vrijwilligers

Beste Mitchell,

In Zeeland werken wij nauw samen met het CIOS, gedurende het hele schooljaar ontwikkelen zij beweegactiviteiten voor onze ouderen die deelnemen aan de dagbesteding. Daarnaast hebben wij wekelijks een programma voor ouderen uit de wijk

Profielfoto van Hui Wang
Projectmedewerker

Misschien is dit ook interessant: euPrevent PROFILE project: https://euprevent.eu/goodpractices/#filterCategory=on-the-move&filterSearch=

Profielfoto van Joke Boevink
Ouderenadviseur

Hoi Mitchell, Ken jij Fietsmaatjes.NL? Een stichting welke ondersteuning biedt in opzetten van lokale Fietsmaatjes organisaties. Gericht op niet de aanschaf van een duo-fiets, maar hoe je gasten en vrijwilligers koppelt: meer bewegen, buiten en weer in contact met de eigen omgeving en sociaal contact. Zie www.Fietsmaatjes.NL of neem contact op: vertel je graag meer!
Mvg Joke Boevink

Profielfoto van Job Unger
Transformatiemanager , kwartiermaker en /of projectleider sociaal domein

Binnen de verpleeg en verzorgingshuizen zie ik dat er al heel veel bewogen wordt.
Men doet dit vaak onder begeleiding van een welzijnswerker die een training gevolgd heeft op het gebied van "meer bewegen voor ouderen". Steeds meer ontstaan er initiatieven op de Noordwest Veluwe vanuit lokale welzijnsorganisaties in het aanbieden van Meer bewegen voor ouderen.
Kortom mijn advies, zet vooral de lokale welzijnsorganisaties in. Die kunnen veel op een laagdrempelige manier. En ik zie de successen in Harderwijk, Ermelo, Putten

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Hi Mitchel,
Mooi werk en wat mij betreft essentieel om integraal aan de slag te gaan om de burger te mobiliseren. We zijn in de gemeente Meerssen vorig jaar gestart met het platform www.meer-vitaal.nl. Vanuit deze werkgroep van lokale 'spelers/clubs' gaan we in de maand mei een specifieke campagnemaand inzetten voor de doelgroep 55+. De voorbeelden en de succesverhalen zullen we gaan publiceren we op het platform.

Profielfoto van Gerjo Schepers
Mede eigenaar VierVitaal

Hoi Mitchell,

In Doesburg zijn fittestdagen voor 55+ georganiseerd door de buurtsportcoaches in samenwerking met fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals. En vanuit ons bedrijf VierVitaal hebben we een laagdrempelig beweeginitiatief onder de aandacht gebracht (zie link).

En als vervolg hierop worden er nu voor belangstellenden workshops georganiseerd met positieve gezondheid als thema. Hoe kun je vitaal blijven en hierbij van elkaar leren.

Hartelijke groeten
Gerjo

Profielfoto van Marloes Blom
Regisseur Gezonde School en Docent bij de opleiding Sport en Bewegen

Ha Mitchell,

Kom bij ons naar binnen, bij Het Fitlokaal op de Begijnenstraat 2 in Boxmeer. Wij bieden een laagdrempelige manier om te komen sporten, met heel veel ruimte voor persoonlijke aandacht. We zitten in het gebouw van ROC Nijmegen. Kijk maar eens hier voor meer info: https://www.roc-nijmegen.nl/organisatie/leerbedrijven/het-fitlokaal

Groetjes,
Marloes Blom
Regisseur Gezonde School ROC Nijmegen en Docent bij de opleiding Sport en Bewegen
m.blom@roc-nijmegen.nl

Profielfoto van Kitty Janssen
Wijkverpleegkundige

Hallo Mitchell,

In Noord-Limburg is onlangs het project Stevig Staan gestart.
Het is een gratis beweegprogramma voor inwoners van 70 jaar en ouder, gericht op preventie.
Je zult begrijpen dat er naast bewegen en valpreventie, ook aandacht is voor andere aspecten die bij het ouder worden andere aandacht vragen (denk aan voeding, medicatie).
Stevig Staan is een samenwerking tussen de Noord-Limburgse gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Beesel, Peel en Maas, Bergen, Gennep en Venray, De Zorggroep, VGZ Zorgkantoor, Coöperatie VGZ, CZ, Social Finance NL en de fysiopraktijken van FysunieQ. Het programma Stevig Staan is mede ontwikkeld door Vilans en VeiligheidNL en wordt gefinancierd middels een Health Impact Bond. Investeerders zijn One Planet Crowd, BNP Paribas, Bridges en Rabobank.

Profielfoto van Frans Walvis
Directeur

Alphen Vitaal, per 1 januari jl. omgedoopt in 50Fit, is een organisatie binnen de gemeente Alphen aan den Rijn die 50 plussers wil activeren en motiveren tot meer bewegen, er op uit gaan. Alphen Vitaal is begin 2021 van start gegaan middenin de corona periode.
Deelnemende sportverenigingen dienen lessenreeksen aan te bieden aan 50 plussers om hen onder leiding van een bevoegde instructeur kennis te laten maken met hun sport. Voorbeelden van deelnemers zijn golf, petanque/jeu de boules, tafeltennis, 50+ hockey, 50+korfbal.
De organisatie 50FIT stelt subsidie aan de sportvereniging ter beschikbaar voor de lessenreeksen onder voorwaarde dat de deelnemers zelf een bijdrage van € 5,00 per les bijdragen en de sportvereniging haar accommodatie om niet ter beschikking stelt, c.q. aan co-financiering doet.

Profielfoto van Grietje Hofsteenge
Natuurgeneeskundig Therapeut / Leefstijlcoach

Beweegdorp Norg, is de organisatie die zich in Norg (Drenthe) en omgeving in de brede zin van het woord sterk maakt voor het bevorderen van de gezondheid, het vergroten van de sociale samenhang en bijdraagt aan de leefbaarheid. Dat doet zij onder andere door het organiseren van regelmatig terugkerende activiteiten zoals BeweegReden en WandelReden, dit zijn thematische beweeg- en leefstijlprogramma's in samenwerking met de huisartsenpraktijk en andere zorgprofessionals uit de buurt. Dat doen ze voor jongeren en voor ouderen. www.beweegdorpnorg.nl

Profielfoto van Penny Biere
Kwartiermaker

In ons ontmoetingscentrum wordt nu een beweegactiviteit voor ouderen 10x geleidt door Holland Sport bv, de buurtsportcoach. De stagiar zal 10x begeleiden en daarna een praktisch werkboek achterlaten waarna de groep iedere week zelfstandig aan de slag kan. Voor deelname, de koffie/thee naderhand betalen de deelnemers een vrijwillige bijdrage. De materialen hebben we kunnen aanschaffen via de sportsubsidie die werd aangeboden. zie https://postaanzee.nl/nieuw-bewegenaanzee/

Profielfoto van Vera Boers
Gezinscoach CJG Segbroek

Al een jaar of 6 is de Bas van de Goor Foundation bezig om ouderen met suikerziekte weer in beweging te krijgen. Daartoe zijn er in het hele land loopgroepen actief en na een paar maanden wordt er een groot feest georganiseerd, waar iedereen met de bus naar toe wordt gebracht. Aankomende keer is het in Tilburg.
De mensen zijn over het algemeen dolenthousiast en willen blijven lopen/wandelen.

Profielfoto van Jennifer Elich
Adviseur sociale basis, verbondenheid
Profielfoto van Ilse Rietdijk
Beweeg- en leefstijlcoach

Hierbij denk ik aan "De Derde Helft" in Utrecht.
o.a.:
https://www.usvhercules.nl/usv-hercules/de-derde-helft/

Vriendelijke groet,
Ilse Rietdijk

Profielfoto van Jennifer Elich
Adviseur sociale basis, verbondenheid

Dag Mitchell, vanuit het sociaalwerk, welzijnswerk wordt bijna altijd wel aanbod ontwikkeld rond bewegen met ouderen. Je zou Sociaal Werk Nederland kunnen betrekken, als jullie met jullie Kenniscentrum landelijk stappen willen zetten: https://www.sociaalwerknederland.nl/. We kunnen aansporen tot samenwerking, (ook uiteraard ivm GALA/SPUK en valpreventie, tegen eenzaamheid, enz; en om integraler aanbod te ontwikkelen.
We kunnen goede voorbeelden ophalen, aansporen, informeren enz,
https://www.versawelzijn.nl/activiteiten/meer-bewegen-voor-ouderen-mbvo/
https://www.beweegons.nl/nl-nl/bewegen-voor-ouderen#programmas
https://www.welzijnteylingen.nl/sociale-contacten/samen-bewegen/meer-bewegen-voor-ouderen/
https://www.zorgvoorbeter.nl/levensvragen-ouderen/bewegen-ouderen

Profielfoto van Joyce van Orsouw
Joyce van Orsouw
Programmamanager

In de gemeente Oss slaan we al enkele jaren succesvol de handen ineen met ouderenzorg, welzijn, gezondheid, bewegen en de gemeente om (kwetsbare) ouderen via een wijkgerichte aanpak letterlijk/figuurlijk in beweging te brengen. Dit doen we via het programma Sociaal Vitaal. Mocht je hier meer over willen weten, laat het vooral weten!

Profielfoto van Kim Assen
Programmamanager Sportbedrijf Drachten

Vele voorbeelden in Smallingerland. Met name door de samenwerking tussen Sportbedrijf Drachten, Sûnenz en sportverenigingen met inzet van een buurtsportcoach.
FitStap, FitStap Plus, Zwem je Fit, Cognitief Fitness, Sportief Actief beweeggroepen, etc.
Contact met Dennis Zijlstra (d.zijlstra@sportbedrijfdrachten.nl) voor al ins and outs.

Profielfoto van Jiska van  den Hoek
Directeur/ bestuurder

Ben je bekend met de sociale sportschool? https://www.socialesportschool.nl/
Mijn collega Martijn Hentzen (mhentzen@zorgbelang-brabant.nl) kan je hier veel meer over vertellen!

Profielfoto van Jacqueline van Petersen
Ouderenadviseur

Inzetten van een beweegmakelaar die meedenkt wat er nodig is.
Valpreventie
Stoelgym

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Bij www.GezondNatuurWandelen.nl worden de domeinen, welzijn, gezondheid, sport en bewegen en natuur samengebracht. Op sommige plekken wordt ook de cultuur-historie er bij betrokken.