Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

21 februari 2023
Profielfoto van Mitchell Tollenaar
Specialist ouderen

“Ken je voorbeelden van sport- of beweegactiviteiten voor volwassenen met weinig leefgeld?”

Toelichting

De groep volwassenen met weinig leefgeld is de laatste jaren sterk toegenomen door verschillende ontwikkelingen, zoals de inflatie. Het gevolg is dat deze doelgroep onder andere bezuinigt op sport en bewegen, aangezien men dit niet als basisbehoeften beschouwt.

Kenniscentrum Sport & Bewegen wil gemeenten en professionals informeren, inspireren en stimuleren tot het zetten van stappen richting volwassenen met weinig leefgeld. Sport en bewegen moet namelijk voor iedereen mogelijk zijn, want het levert zoveel op.

Dus: ken je voorbeelden van sport- of beweegactiviteiten voor volwassenen met weinig leefgeld? Laat het ons in een reactie weten. We zijn benieuwd!

Profielfoto van Marjolijn de Boer
Marjolijn de Boer
Projectleider inclusief sporten voor mensen met een (niet)zichtbare beperking MEE NL

SportMEE kijkt naar de mogelijkheden op individueel nivo, waar ligt de interesse en wat is pasend. Budget, de wijk, vervoer worden daar in meegenomen. Indien nodig , kan er mogelijk een fonds aangevraagd worden.
www.sportmee.nl
www.meerotterdamrijnmond.nl
www.mee.nl
Vriendelijke groet
Marjolijn de Boer

Profielfoto van Gert de Jonge
Directeur | Sport impactmanager

De vraag die bij mij opkomt is, is het wenselijk dat volwassenen (en ook kinderen) met weinig leefgeld in aparte groepen gaan sport/bewegen. Het is juist goed om je netwerk uit te breiden en mee te doen met reguliere sport en beweegactiviteiten. Dan hoor je er bij en maak je deel uit van de samenleving.

Iedere gemeente heeft een regeling om deze doelgroep financieel te ondersteunen en als dat niet toereikend is zijn er landelijk fondsen.

Profielfoto van Diny van Faassen
Diny van Faassen
Ervaringsdeskundige

Via Limburg-in-beweging-1-februari-2021 en volgende data in de computebrowser in te tikken kom je op 30 afleveringen van fysiofitness thuis o.l.v. Een fysiotherapeut. Met hulpmiddelen die thuis voor handen zijn. Enkel een matje voor grondoefeningen voor de liefhebber. Maar de oefeningen kunnen ook vanuit een stoel.

Profielfoto van Monique de Bondt
Kraamverzorgende/planner kraamzorg

In Nederland zijn er inmiddels 74 QR-fit routes. Dit zijn gratis routes die men kan volgen via een app. Je komt bij een QR-fit paal en scant daar de code. Als je dan start krijg je een route en bij iedere paal op de route krijg je een oefening. Er is keuze voor beginners- gemiddeld- en gevorderden. Ook is het mogelijk een bepaalde oefening niet te doen en te kiezen voor aan andere. Al deze routes zijn gratis EN voor iedereen, of je nu sportief bent of niet. Bovendien zitten en ook mogelijkheden om jezelf te verbeteren of uit te dagen EN je kunt het op ieder moment van de dag doen. Erg leuk ook om samen met anderen te doen, maar doe je dat liever niet dan ga je lekker alleen.

Profielfoto van Mirjam Damen
Ervaringsdeskundige

Ik ken een plek in Tilburg bij een Fysiotherapeut. Deze praktijk heeft een kleine sportruimte waar dus ook buurtbewoners of andere inwoners gebruik van mogen maken. Ze kopen een rittenkaart en kunnen daar dan sporten. De groep (4/5 pers.) instrueert zichzelf en indien nodig kan advies gevraagd aan de fysiotherapeut.
Gr Mirjam Damen
www.balansdigitaal.nl

Profielfoto van Sucdi Ahmed
Jeugdzorgwerker, maatschappelijk werkster en zorgaanbieder( A+care BV)

Hoi Mitchel,

Ik kwam deze organisatie tegen op een informatie markt in Rotterdam Noord.
https://www.beweegcoach.nl

Gr.

Sucdi Ahmed

Profielfoto van Vera Boers
Gezinscoach CJG Segbroek

Denk aan wandelen, met oefeningen er tussen door, binnen bingo, sjoelen, biljarten, kaarten, baloefeningen, gymoefeningen, Voetballen, basketballen enz. Daarna gezamenlijk koffie/thee drinken voor het sociale aspect.
Er is echt van alles te bedenken en je kan er ook alles voor gebruiken.

Profielfoto van Han Von den Hoff
Directeur/bestuurder

Verschillende gemeenten in Limburg zijn aangesloten op het Volwassenfonds Sport en Cultuur. Dat faciliteert sporten/bewegen bij mensen met een smalle beurs. De website Sittard-Geleen zegt daar het volgende over :https://www.volwassenenfonds.nl/deelnemers/sittard-geleen

Venlo is een van de gemeenten met een jeugdfonds sport en cultuur voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens of schulden: https://jeugdfondssportencultuur.nl/fondsen/venlo/

Profielfoto van Dennis de Wit
Beleidsadviseur Sport

Beste Mitchell,

Vanuit het Leefstijlakkoord Fit in Wassenaar (voorheen Sport- en Preventieakkoord) worden diverse laagdrempelige (kennis)makingsactiviteiten aangeboden zoals de sportproeverij 55+. Hierbij kunnen inwoners gratis kennismaken met een veelheid aan sport- en beweegactiviteiten. En vaak daarna tegen gereduceerd tarief deelnemen aan een vervolg of lidmaatschap. De contactpersoon is projectleider leefstijlakkoord Kirsten Keij. Zij kan meer voorbeelden geven. Zij heeft komende week vakantie. Daarna te bereiken via: kkeij@sadwassenaar.nl.

Met vriendelijk groet,

Dennis de Wit
beleidsadviseur sport
gemeente Voorschoten en Wassenaar

Profielfoto van Anita Verstappen
Vitaliteitsmakelaar, Ondernemer

Graag verwijs ik je naar https://www.meerssen.nl/meerssenbeweegt/beweeg_bewust/beweeg_bewust
Neem gerust eens contact op met Baudouin Clairbois combinatiefunctionaris Gemeente Meerssen

Profielfoto van Jelte Brontsema
Participatiemedewerker

Beste Mitchell,

Natuurlijk is het zo dat bewegen op zich niets hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar je schoenen aan te trekken en de deur uit te stappen. Toch doen velen dat niet. We moeten letterlijk een mentale drempel over om datgene te geven wat ons lichaam zo hard nodig heeft: Beweging. Ik kan je Fitchannel.com van harte aanbevelen. Wij hebben in 5 jaar een complete suite van allerlei fitness, beweging, pilates en dans content gemaakt waar mensen thuis mee aan de slag kunnen. Een workout is 25-30 minuten en is instelbaar in intensiteit. Ook hebben we een 20-weekse coachingsflow ontwikkeld om mensen in beweging te houden en ze te helpen met het maken van gezondere voedingskeuzen. Om dat de sociale component heel belangrijk is hebben we ook een Fitchannel community waar meer dan 12000 mensen lief en leed delen. We staan er ook voor open om een proef te doen om de prijs nog verder te verlagen als dit meer mensen in beweging brengt. Gratis werkt echter niet. Daarmee krijg je mensen niet in beweging want iets wat gratis is heeft geen waarde. Uiteindelijk zullen mensen ook zelf prioriteit moeten geven. Mocht je hierover van gedachten willen wisselen - aarzel dan niet me te mailen aj@fitchannel.com - ik denk graag met je mee. Het is onze missie om heel Nederland in beweging te krijgen. Groeten, AJ

Profielfoto van Vera Boers
Gezinscoach CJG Segbroek

Hoi Mitchell,

Er zijn legio voorbeelden te bedenken: de meeste wijk en dienstencentra hebben een spelavond of bingo, juist bedoeld voor mensen met weinig geld. Daarnaast hebben veel wijkcentra een eigen wandelgroep, waarvoor je een heel gering bedrag moet betalen of het is helemaal gratis. Ook zijn er door het hele land wandelgroepen te vinden waarbij je kan aansluiten. Dus zijn er mogelijkheden genoeg, als je ze maar zoekt. Een abonnement op een sportschool is vaak erg duur, dus zeg deze op en ga op zoek naar andere aktiviteiten.

Profielfoto van Janneke de Bruin
Janneke de Bruin
Ervaringsdeskundige

Hoi Mitchel,

Een goede manier van bewegen zonder (veel) geld is wandelen bij uitstek het meest geschikt. Dit kan in groepsverband maar ook individueel.
Tuinieren is ook een goede beweegactiviteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gezamenlijke groentetuin. Vruchtgebruik voor deelnemers. Overvloedige oogst voor verkoop langs de weg. Hiervan kan men weer nieuwe zaden e.d. kopen. Een gezond en goedkoop alternatief.

Profielfoto van Gerjo Schepers
Mede eigenaar VierVitaal

Hoi Mitchell,

Een initiatief opstellen als Doesburg Vitaal. Mensen in beweging brengen en ze belonen met gezonde producten en diensten. En financieel gezonde mensen kunnen ook meedoen en belonen dan de mensen die het financieel minder hebben in de gemeente.

We doen dit inmiddels in 7 gemeenten met bewezen impact.
Financiering vanuit GALA en SPUK.

Wil je meer weten?

Laat het me weten en ik vertel er graag meer over.

Hartelijke groeten
Gerjo Schepers
VierVitaal

Profielfoto van Ikrame Afassi
Jeugd- en gezinsprofessional

Hoi,

Mogelijk is er in de gemeente een Volwassenfonds beschikbaar?
https://www.volwassenenfonds.nl/

Profielfoto van Liesbeth Hieselaar
Jeugd- en gezinsprofessional i.o

Vanuit buurtverenigingen/huizen zijn er dikwijls activiteiten die gefinancierd worden door de gemeente(s) om het het welzijn van deze doelgroepen te bevorderen.
Laag geprijsd/gratis en laagdrempelig.

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Www.gezondnatuurwandelen.nl wekelijks en gratis

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Www.gezondnatuurwandelen.nl wekelijks en gratis