Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

14 februari 2023
Profielfoto van Rebecca Beck
Specialist Fit & Gezond

“Ken je voorbeelden waarbij sport & bewegen wordt ingezet voor de mentale gezondheid van jongeren, volwassenen en/ of ouderen?”

Toelichting

De laatste jaren komt er meer en meer aandacht voor mentale gezondheid van jong tot oud. Sport en bewegen wordt steeds vaker ingezet ter stimulering van de mentale gezondheid door bijvoorbeeld ontmoeting, zingeving en het tegengaan van eenzaamheid. Kenniscentrum Sport & Bewegen werkt - samen met partners- aan de praktische toepasbaarheid van kennis en informatie over de rol van sport en bewegen op mentale gezondheid. Wat is het effect? Welke mogelijkheden zijn er om hier in de praktijk aan te werken? En wat zijn de ervaringen uit de praktijk? En daarvoor zijn we op zoek naar mooie voorbeelden uit de praktijk.

Heb jij/ ken jij een mooi voorbeeld waarin gewerkt wordt aan de mentale gezondheid bij jeugd, volwassenen of ouderen door sport en bewegen in te zetten? Laat het ons in een reactie weten! We zijn benieuwd!

Buurtcoach voor bewegen is inzetbaar

Profielfoto van Anoek Meijer
Busbaas Gezonde Huiskamer

Je hebt ook agogisch boksen dat is speciaal daar speciaal voor bedacht.

Profielfoto van Annemie Ruijs
Preventie adviseur en trainer

Hoi Rebecca, in de gemeente Oss is het voor ouderen met een beginnende dementie mogelijk om deel te nemen aan een zogenaamde ' Kopgroep'. In deze ondersteuningsgroep gaan we wekelijks drie kwartier met de deelnemers sporten/bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Na het bewegen gaan de deelnemers nog een uur met elkaar in gesprek (onder begeleiding van 2 gespreksleiders). Dit aanbod wordt uitgevoerd door Ypse Preventie i.s.m. Fysioplus Oss.

Profielfoto van Eva Lindeman
Sportregisseur

Vitality clubs in Eindhoven zijn een mooie voorbeeld
https://www.eindhovensport.nl/sporten/sporten-voor-doelgroepen/vitality-club

Profielfoto van Trees Flapper
Projectleider

Sociaal Vitaal is hier een mooi voorbeeld van; dit is in de gemeente Súdwest-Fryslân opgezet door de buurtsportcoach van Sport Fryslân i.s.m. andere organisaties.

Profielfoto van Mirjam Alink
Palliatief verpleegkundige

Hallo Rebecca,

Holistisch gezien kun je lichaam en geest niet loskoppelen en in de praktijk blijkt dit ook te werken.
Sporten is ontspannen door inspanning en juist voor lichaam en geest.

Een fysiotherapie praktijk in Den Haag heb ik workshop gevolgd over de psoas spier en je merkt dat door oefeningen dit lichamelijk en geestelijk wat met je doet.
Het is zichtbaar. Deze praktijk volgt de Niek Brouw methode.

Zelf merk ik ook door in beweging te komen ik anders in mijn vel zit.
De natuur doet vaak ook wonderen.

Profielfoto van RIck Kleinhesselink
Beleidsadviseur Vitaliteit

Hallo Rebecca,

vanuit mijn verleden als bewegingsagoog maakten wij hier veel gebruik van. Op diverse gebieden werd sport/bewegen ingezet bij mensen met een verstandelijke beperking.

In mijn huidige taak als beleidsadviseur op een ROC (Mbo school) passen wij dit ook toe. Studenten kunnen door het middel sport / bewegen grote stappen zetten.

Profielfoto van Ronald Wierstra
Strategisch Adviseur Gemeenten

Hallo Rebecca,

Wellicht kan het concept 'Bewegen Werkt' hierin iets betekenen. Wij zetten dit in Friesland om participatie te bevorderen. Een kenner van het concept ben ik overigens niet. Je kunt hiervoor wel contact zoeken met Jan Plat van Bewegen Werkt.

Profielfoto van Sem Koopman
Eigenaar
Profielfoto van Debby Cornelissen
Praktijk eigenaar PMT Steenwijkerland

Activering wordt geboden vanuit vaktherapie, zoals PMT (Psychomotorische Therapie). Jeugd, jongeren en volwassenen. Bewegen staat binnen vaktherapie centraal, is hiermee het middel tot het verminderen van ongewenst gedrag en gevoelens. Www.PMTSteenwijkerland.nl

Profielfoto van Milton van Haren
Directeur

Zeker. Bel maar 06 53 147 357

Profielfoto van Cisca Zuurveld
Beleidsmedewerker/kwaliteitscoördinator Ouderenzorg

Dag Rebecca, bij Duvefit hebben ze hier veel kennis en ervaring over.

Profielfoto van Milou Welsink
Adviseur gezondheidsbevordering

Hoi Rebecca, nog een paar tips/voorbeelden om naar te kijken:
https://bewegenvoorjebrein.nl/
https://stichtinglifegoals.nl/

Profielfoto van Hilda de De Haan
Geestelijk verzorger

Ouderen met dementie lopen doelloos rondjes op de gang. Er is nog geen budget voor n gezamenlijke work out/ fysio. Dit is zo nodig
En contact, en samen, en gezond verantwoord bewegen.

Profielfoto van Sieneke Heikens
Medisch pedagogisch zorgverlener

In ons ziekenhuis werk ik veel en fijn samen met de (kinder)fysiotherapeuten om onze patiënten t/m 17 jaar te stimuleren tot bewegen tijdens hun ziekenhuisopname. Stel iemand moet (tijdelijk?) bedrust houden, dan is het voor velen erg om je spiermassa te zien slinken! In overleg met de arts kijken we wat kan en mag, we knutselen een basket aan de gordijnrail, of gooien de bal naar elkaar over, badmintonnen, of spelen een actief spel op de Wii of de Qwiek-up (een grote beamer met verschillende modules). Met dumbels lukt het ook vaak wel, en vanuit bed ringgooien of ‘boksen’ met een ballon zijn zo van die voorbeelden.
In de rolstoel nemen we kinderen mee naar de sportzaal in het ziekenhuis. Rolstoelrace, stuiteren met de bal naast je rolstoel, elk in een rolstoel om te ervaren hoe dat is en wat je (on)mogelijkheden zijn, overgooien, hoe vaak kun je de bal laten stuiteren voor de ander deze pakt enzovoorts.

Leuk om zo mee te denken!

Profielfoto van Dianne Boxman
Verpleegkundig adviseur palliatieve zorg

Hallo Rebecca, geen programma, maar misschien toch goed om te benoemen n.a.v. een privé ervaring in de gemeente Utrecht. Door huisarts en Buurtteam van gemeente is geadviseerd om vanwege somberheidsklachten sporten voor te laten gaan op school. De MBO-opleiding heeft hier gehoor aan gegeven, waardoor er soms een les gemist wordt ten behoeve van bewegen om metaal gezond te worden/blijven.
En kleine "ingreep" met heel positieve gevolgen.

Profielfoto van Henk Stoel
Relatiemanager zorgfinanciering

Een mooie site ter inspiratie is https://bewegenvoorjebrein.nl/. Veel wetenschappelijk onderbouwde kennis (o.a. met Erik Scherder) met praktische vertaling naar verschillende doelgroepen. Echt de moeite waard daar eens naar te kijken..... Succes.

Profielfoto van Martina Acharrat-Winter
Ondersteuningscoordinator en projectleider van een onderwijs/zorg plek

Jazeker! Ik ben projectleider van de Back Up: een voorziening voor een groep kinderen die (potentieel) thuiszitter zijn. Wij hebben elke week een uur sport met verschillende activiteiten die bijdragen aan het zelfvertrouwen, vertrouwen op een ander en uitdagend zijn voor alle jongeren. Dit heeft erin geresulteerd dat een aantal jongeren van niet sportend, naar sportende jongeren zijn gegaan. Met succes! Ze voelen zich aanzienlijk beter en hebben plezier wat doorwerkt in hun dagelijks leven.

Daarnaast ken ik SOVEE, die o.a. met sportprogramma's jeugd wil motiveren en inspireren.

Groetjes,
Martina

Profielfoto van Nicolle Scholte
Ambulant begeleider, groepsbegeleiding, aandachtfunctionaris positieve gezondheid

Hoi Rebecca

Boxchange is een mooi voorbeeld. te vinden op linkedinn.
ook heel Heerlen beweegt heeft een programma.
Zelf zijn we met groepen Verkennen Ervaren en Advies/ positieve gezondheid met deelnemers aan het onderzoeken wat er nodig is op welk levensgebied om in beweging te komen. Groep duurt 6 weken en ieder levensdomein komt aan de orde. Hier sluit heel Heerlen beweegt bij aan met een stukje voorlichting over voeding en beweging

Grt Nicolle Scholte

Profielfoto van Astrid de Bue
Kwartiermaker

Menno Schotanus, opbouwwerker bij Amaryllis Leeuwarden.
058 Samen Sterk van Jerrel Ramdat in Leeuwarden.

Profielfoto van Tjisse Brookman
Adviseur

Voor ouderen levert Gezond Natuur Wandelen hier een positieve bijdrage aan op meer dan 120 locaties in heel Nederland. www.gezondnatuurwandelen.nl

Voor jongeren is er het initiatief Samen een blokje omdenken van Nature For Health met voor en door jongeren. www.samenblokjeomdenken.nl

Profielfoto van Miriam van Gelder
Adviseur cultuur

Zou het ook mooi vinden als er niet meer zo'n onderscheid wordt gemaakt in sport, bewegen, culturele activiteiten, natuuractiviteiten. Moeten we niet vooral kijken wat bij een persoon past en daar op in zetten. Natuurlijk zijn goede voorbeelden op het gebied van mentale gezondheid altijd welkom.

Profielfoto van Marc Rietveld
Geestelijk verzorger

Dag Rebecca, je bent vast op de hoogte van Enik Recovery College in Utrecht (daar zitten jullie ook), maar mocht dat niet zo zijn: daar wordt ook het een en ander met sport en bewegen gedaan in het kader van het eigen herstel.

Profielfoto van Zinzi van Gestel
Ervaringsdeskundige

Hoi,

Ja, bij GGZ WNB hebben ze ook bewegingsagogen die bewegen goed combineren met mentale gezondheid.
Ook hebben de ervaringsdeskundigen van GGZ WNB een groep met bewegen en werken aan herstel.
www.ggzwnb.nl

Profielfoto van Maureen ten Hag
Podotherapeut/manager

Hoi Rebecca,

Afgelopen jaar hebben we een wandelchallenge georganiseerd. De doelgroep was met name chronische zieke of diegene met een verhoogde kans op een chronische ziekte. Uiteindelijk hebben zich ook mensen aangemeld met mentale problemen. Het doel van de challenge was om meer in beweging te komen. Maar uiteindelijk heeft er zich een mooie groep ontwikkeld die nu zonder begeleiding verder wandelt.

Profielfoto van Robbert Goverts
Wetenschappelijk docent / onderzoeker

https://vanbronckhorstfoundation.com/nl/sv-gio

De Giovanni van Bronckhorst Foundation heeft hier ook een programma voor, vooral gericht op kinderen.

Profielfoto van Janette Brouwer
Beweegmakelaar SportUtrecht

Er is in Utrecht een mooi initiatief: www.houseinmotion.nl.

Bij House in Motion krijgen de deelnemers de kans om middels digitale sportlessen vanuit hun woonkamer te starten met bewegen onder begeleiding van een professionele trainer.

Deelnemers volgen de lessen in een kleine vaste groep zodat het mogelijk is om sociale contacten op te doen, vertrouwd te raken met elkaar en ervaringen uit te wisselen. De trainer heeft ervaring met het lesgeven aan mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Profielfoto van Sandra van Wijhe-Faase
Regiocoördinator
Profielfoto van Jens Dijkstra
Beleidsmedewerker
Profielfoto van Maartje Goudriaan
Kwartiermaker gebiedsgericht werken

Sports and behavior n Amsterdam: https://senb.nu/
en vanuit Levvel (hoogspecialistische jeugdhulp): https://www.levvel.nl/zinvolle-vrijetijdsbesteding-sport-en-cultuur

Profielfoto van Janneke de Jong
Eigenaar, fysiotherapeut, oefentherapeut Mensendieck

VibeActive hier in Tilburg vind ik een mooi voorbeeld, https://vibeactive.nl Valentijn werkt vooral met jongeren door zijn training vorm te geven rondom een doel met vaardigheden in fysiek, emotioneel en cognitief vlak.

Zelf werk ik als de buitenfysiotherapeut vooral met mensen met chronische pijn/spanning. Bij chronische klachten zit altijd ook een mentale factor. Die mentale gezondheid stimuleer ik door beweging en buiten/natuur. Het effect is groot omdat men fysiek vooruitgaat en die vooruitgang gecombineerd met meer buiten zijn zorgt voor o.a. meer ontspanning, aandacht en actiever/ondernemender worden

Profielfoto van Joyce van Orsouw
Programmamanager

Jazeker! Binnen het programma Sportmaat (een landelijk erkende interventie) zetten we sport, bewegen en leefstijlverbetering in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/of samenleving letterlijk en figuur stappen te laten zetten.

Daarbinnen kennen we o.a. GGZ Oost-Brabant als opdrachtgever met de focus op deelname van cliënten met specifiek een meer kwetsbare mentale gezondheid.

https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/interventies/interventie/sportmaat-voor-werkdaad/
(Ps. De interventie had specifiek betrekking op mensen met afstand tot arbeidsmarkt, maar is inmiddels dus breder doorontwikkeld).

Profielfoto van Marga Sutherland
Communicatie-adviseur

Hoi Rebecca, bij ons in de wijk (Utrecht Noordwest) hebben we hiermee ervaring in de zin van Welzijn op Recept en In Beweging.
https://zuilenondiepgezond.nl/welzijn-op-recept/
In Beweging is een vergelijkbaar concept, maar dan toegespitst op mensen die echt nog de eerste stap moeten zetten (soms echt letterlijk) naar het weer gaan bewegen. Dit is veel meer een één op één aanpak, heel laagdrempelig.
We ontwikkelen in Utrecht nu ook een welzijn op recept aanpak voor jongeren/jeugd.

Profielfoto van Marloes Blom
Regisseur Gezonde School en Docent bij de opleiding Sport en Bewegen

Jazeker! In ons interne leerbedrijf Het Fitlokaal van ROC Nijmegen (locatie Boxmeer) wordt tweewekelijks gesport door (met name) de oudere doelgroep, die komen bewegen bij ons> zowel letterlijk als figuurlijk.
Kijk maar eens op https://www.roc-nijmegen.nl/organisatie/leerbedrijven/het-fitlokaal