Sport en bewegen helpt vooruit

Landelijk channel

Vraag

13 juli 2022
Profielfoto van Mirella van den Burg
Adviseur onderwijs en veiligheid

“Hoe pak jij pesten aan op de sportclub? ”

Toelichting

Voor de Week tegen pesten (26 t/m 30 september 2022) zoeken we een sportcoach, trainer of vrijwilliger die werkt met kinderen of jongeren. Hoe houd jij rekening met pesten in de groep? Op welke manier heb je aandacht voor pesten en wat doe je als er in jouw team gepest wordt? 

Motivatie

We zoeken iemand die we mogen interviewen. Het interview krijgt een plek op Pesten | Nederlands Jeugdinstituut (nji.nl). 

Kun jij ons helpen of heb jij iemand in je netwerk die we mogen benaderen? We horen het graag! 

Werkgebied

Het Nederlands Jeugdinstituut is het landelijke kenniscentrum over opgroeien en opvoeden.  

Profielfoto van Mohamed Hakem Elahi
Woonbegeleider COA

Dag,
Ten eerste moet je pesten nooit toestaan en stilzwijgend goedkeuren. Maar het tenalle tijden bespreekbaar. Laat de twee partijen met elkaar in gesprek gaan. Niet als of in een groep, maar beiden individueel. Zo heeft de pester geen publiek om hem/ haar heen waar het kan laten zie hoe stoer het is.
Laat die twee samen een taak verrichten, die ze samen bedenken en bespreken en uitvoeren.

Profielfoto van Gaby Nota
Communicatieadviseur

Iedereen bedankt voor goede tips en mooie voorbeelden. Mijn collega Mirella gaat het in augustus bekijken.

Profielfoto van Lilian Vreeken
Seniorencoach online

Hallo Mirella,

Mijn naam is Michiel Commandeur, ik ben weerbaarheidstrainer en trainer/coach bij Kaihatsu Karate-do, een karateschool in Friesland. Via Lilian Vreeken bereikte mij je vraag over hoe je pesten op de sportclub kunt aanpakken.

Altijd naar als je te maken hebt met pestproblematiek op je sportclub. Ik heb hieronder een paar handvatten voor je. Ik heb hierbij de aanname gedaan dat het pestgedrag plaatsvindt in een team of andersoortige groep sporters.

Pesten is altijd een groepsprobleem. Het is belangrijk om de hele groep te betrekken bij het voorkomen en oplossen van pestproblematiek.
De trainer/coach heeft een sleutelrol. Hij of zij is de leider van de groep. En heeft de taak om voor een veilige sportomgeving te zorgen. Daar mag hij of zij doelbewust tijd en aandacht aan besteden. Zelfs als dat betekent dat de sport even iets minder aandacht krijgt in een paar lessen.
Het begin van een nieuw seizoen is een goed moment om doelbewust tijd en aandacht te besteden aan groepsvorming, zodat je pestproblematiek voorkomt. In het begin moet je de teugels waarschijnlijk wat strakker houden dan je misschien fijn vindt. Maar dat betaalt zich uit in de rest van het seizoen.
Het is wel belangrijk om het hele seizoen scherp te blijven en steeds opnieuw tijd en aandacht te besteden aan de groepscultuur, als dat nodig is.
Je kunt als trainer/coach bepalen vanuit welke waarden je met de groep wilt werken. En welk gedrag daarbij hoort. Bij mijn karateschool heb ik zes waarden benoemd: plezier, leren, aandacht, veiligheid, samenwerking en inzet. Voor elk van die waarden heb ik onder woorden gebracht wat ik graag zie dat de kinderen doen en wat de kinderen zeggen. Ik heb echt concreet gedrag geformuleerd. En daar stuur ik op. Als ik zie dat ze zich gedragen volgens die waarden, dan prijs ik ze de hemel in. Als ik gedrag zie dat niet strookt met de waarden, dan spreek ik de kinderen daarop aan. En daarbij verwijs ik steeds weer naar die waarden.
Je kunt als trainer/coach de waarden en het bijbehorende gedrag prima bespreken met je groep. Zelfs met jonge kinderen. Je mag en kunt ze vertellen wat je van ze verwacht. Dat geeft duidelijkheid.
Heel belangrijk: consequent en consistent zijn in het handhaven van je waarden en het bijbehorende gedrag. In mijn jeugdgroep herhaal ik de waarden elke les opnieuw, aan het begin en aan het eind. En tijdens de les wanneer het gepast is.

Tot zover voor nu. Hopelijk kun je hier iets mee. Er valt natuurlijk nog veel meer over te zeggen. Als je er verder over wilt sparren, mag je altijd contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Michiel Commandeur

Kaihatsu Karate-do en Weerbaarheid

info@kaihatsu.nl

06-28508452

www.kaihatsu.nl

www.kaihatsu-weerbaarheid.nl

https://michielcommandeur.nl

Profielfoto van Maureen Ros
Specialist Beweeggedrag

Hoi Mirella,

Er zijn ook mogelijkheden via het lokale sportakkoord. Er zijn namelijk service gelden vanuit het sportakkoord beschikbaar voor aanbod van de Stichting omgaan met pesten. Hierin staan bijvoorbeeld:

1. 2 kader avonden van Stichting omgaan met pesten en die organiseert een bijscholing met een basis kader avond en vervolg. Deze aanvraag is kosteloos via het lokale sportakkoord.
2. Een vierdaagse cursus van de stichting omgaan met pesten. Hier is geen eigen bijdrage van toepassing.

Je kan hiervoor ook hulp vragen bij het lokale sportakkoord of de adviseur lokale sport.

Daarnaast kan je in onderstaande artikel meer informatie lezen over de verschillende kanten van uitsluiting en onveiligheid en wat er tegen valt te doen.
https://www.allesoversport.nl/thema/vitale-sportsector/uitsluiting-en-onveiligheid-in-de-sport/

Profielfoto van Miriam Wasser-Christenhusz
Kinderverpleegkundige en aandachtsvelder psychosociale familie gerichte zorg

Ik denk dat het goed is om ook een ervaringsdeskundige mee te nemen.
Die op volwassen leeftijd de impact van langdurig pesten weer kan geven.
Daarnaast ook de aandacht voor degene die pest.
Een volwassene die zelf gepest heeft die als ervaringsdeskundige weer kan geven waarom hij /zij gepest heeft.
Wat is de achtergrond.
Dan dat beide ervaringsdeskundige ook weer kunnen geven wat ze nodig hadden om niet te pesten en niet gepest te worden.

Profielfoto van Joost Bosman
Begeleider

Ik ben voorstander van positieve benadering. Ik weet niet om welke leeftijd het gaat maar ik denk wel dat ten alle tijden het helpt als er bv. twee mensen van het eerste elftal hier aandacht aan scheppen. Meestal kijken kinderen/jong volwassenen op tegen deze mensen en dan kan er gesproken worden over het (pest)gedrag van een aantal. Door het bespreekbaar te maken en dit te benoemen kan dit al een stap in de goede richting zijn.

Succes!

Joost

Profielfoto van Koos Pronk
Koos Pronk
Vrijwilliger

Op de club is een anti-pest protocol. Krijgt iedereen schriftelijkbij aanmelding. Wordt op gewezen op de website en wordt twee keer per jaar onder aandacht gebracht in teamverband. Zodra pesten gesignaleerd/vernomen wordt wordt er direct gesproken met mogelijke dader(s) melder.

Profielfoto van Erik Puyt
Sr. Beleidsadviseur

Beste Mirella,
Bij Team Sportservice hebben we het high5 spel ontwikkeld: https://high5spel.nl/
Dat wordt bij vele verenigingen gebruikt. Hubert Habers (hhhabers@teamsportservice.nl kan je meer vertellen en heeft contacten bij sportverenigingen. Misschien dat hij je kan helpen bij het interview.
Succes en groeten,
Erik Puyt

Neem eens contact op met onze zoon Lex Bijlsma en schoondochter Evi Smulders. Zij zijn hier voortdurend bewust mee aan de slag en trainen ook om met pesten om te gaan: https://www.sportschool013.nl/

Profielfoto van Linda Hoitinga
Oplossingsgericht coach, implementatie coach positieve gezondheid

Hoi Mirella,

Ik heb 14 jaar zwemles gegeven en heb nu mijn eigen coachpraktijk. Pesten is bij mij een thema wat geregeld terug komt. Zowel bij de kindermeditaties als bij de puberavonden. Lees mijn blog eens. Zie URL

Ik heb nog wel wat voorbeelden waardoor het gevoel van pesten minder wordt. Het is een inzicht voor diegene die gepest wordt. Iemand die pest heeft ook niet altijd door dat hij/zij pest. Ook daar heb ik voorbeelden van. Er is ook een reden waarom iemand wel pestgedrag vertoont. Als we dat bekijken komen er ook oplossing. Dus mocht je hier iets mee willen, neem gerust contact met mij op. Fijne dag.