Ons lichaam is gemaakt om te bewegen; het houdt ons fit en gezond. Maar lekker sportief bezig zijn of bewegen is ook een effectief middel om jouw doelgroep of client vooruit te helpen. Want participeren in de samenleving is voor kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking, senioren en jeugd uit gezinnen met een laag inkomen, niet altijd vanzelfsprekend.
Voor deze doelgroepen kun je, eventueel aanvullend op of in combinatie met andere interventies, sport of bewegen inzetten. Dus niet als doel op zich, maar als middel om hét verschil te maken. Het gaat om de voordelen ervan. Voordelen waarmee je letterlijk en figuurlijk anderen vooruit kunt helpen. Zowel fysiek als op mentaal, sociaal en zelfs financieel vlak.
Als professional wil je jouw client helpen, dat is waar jij voor gaat! Over de inzet van sport of bewegen als middel hierbij, vind je op dit channel inspiratie, kennis, tools en nog veel meer. Doe er je voordeel mee!
Dit channel is een initiatief van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Wij maken kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.

Kinderen en jongeren vooruit helpen
Een gedeelte van onze jeugd groeit op in armoede, heeft overgewicht of kampt met mentale klachten. Bij deze kinderen en jongeren speelt vaak achterliggende problematiek, waardoor zij belemmeringen ervaren om mee te doen in de maatschappij. Dus ook aan sport- of beweegactiviteiten. En juist dat kán hen verder helpen in hun ontwikkeling.

(Jong)volwassenen vooruit helpen
Kansengelijkheid, sociale participatie en het stimuleren van zelfredzaamheid zijn voorbeelden van maatschappelijke uitdagingen. Zogenoemde 'sociaal sportinitiatieven' worden ingezet om jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen naar werk of opleiding. Of om volwassenen met mentale kwetsbaarheid weer structuur te bieden en volop deel te laten nemen in de samenleving.

Senioren vooruit helpen
Nederland wordt steeds ouder. Sport en bewegen helpt om 65-plussers langer zelfredzaam en minder afhankelijk van zorg te houden. Bovendien stimuleert het de vorming van sociale netwerken en maatschappelijke participatie. De kans op een gevoel van eenzaamheid wordt daarmee kleiner. Senioren tellen én doen langer mee door te sporten en bewegen.

Mensen met een beperking
Een verstandelijke en/of fysieke beperking hoeft mensen niet te weerhouden lekker sportief bezig te zijn. De sociaaleconomische waarde van sport en bewegen – en de inzet van sporthulpmiddelen – voor iemand met een fysieke beperking hebben we in kaart gebracht; de gezondheidswinst, sociale effecten en werkgerelateerde impact. Voor mensen met een verstandelijke beperking volgen deze inzichten snel.